Huisduif

Uiterlijk van de huisduif

  • verwilderde huisduiven vertonen grote verschillen in kleur, vorm en tekening.
  • komen zeer algemeen voor in steden en dorpen.

Ontwikkeling van de huisduif

  • huisduivenpaar blijft bij elkaar tot de dood.
  • leggen maximaal 8X per jaar 2 eieren (in een rommelig nest).
  • 17 dagen na het leggen van het 2de ei komen ze beide uit en vliegen na 4 weken uit.
  • na 5 maanden zijn verwilderde huisduiven geslachtsrijp.

Leefwijze van de huisduif

  • ze eten zaden, jonge scheuten van planten en struiken maar vooral het afval van de mens zoals brood en aardappelen.
  • maken hun nest altijd op een harde ondergrond, zoals vensterbanken, zolders en balkons
  • een huisduiven paar blijft tot de dood bij elkaar.

Schade door de huisduif

  • vervuilen de omgeving (14 kg per duif aan mest per jaar).
  • stank en geluidsoverlast.
  • nesten veroorzaken verstoppingen van hemelwaterafvoeren.
  • hun mest tasten stenen enz aan omdat het amoniak houdend is.
  • verwilderde huisduiven kunnen ziekte overbrengen.
  • hun nest zit vol met ander ongedierte (insecten zoals motten, kevers, mijten).
  • verwilderde huisduiven kunnen gastheer zijn van parasieten, zoals mijten, teken, vlooien enz.

Preventie tegen de huisduif

  • het nestelen onmogelijk maken doormiddel van netten, draden en pinnen.
  • zorg ook dat mogelijke rust/slaapplaatsen voor de huisduif ontoegankelijk zijn.

Bestrijding van de huisduif

  • Weg vangen van duiven met kooien, schietnetten is mogelijk.
  • let wel op weggevangen duiven die geringd zijn behoren goed verzorgd te worden voor een periode zodat de eigenaar hem op kan komen halen.
  • aan de hand van het ringnr kun je via internet de eigenaar inlichten.

 

Voor dit alles is de juiste kennis maar zeker ook de juiste apparatuur nodig

Voor een goede bestrijding van huisduiven door specialisten moet u natuurlijk OB&P zijn!

Voor meer informatie of een afspraak neem contact op via  contactgegevens OB&P of vraag een vrijblijvende offerte aan